Over mij

Marike Odeyn


Kinesitherapie reikt voor mij zoveel verder dan het wetenschappelijke kader. Het is een prachtig vakgebied waar lichaamsbeweging, zorg en menselijkheid elkaar ontmoeten. Kortom een uitzonderlijk beroep waarbij patiënten mij telkens weer verbazen, ontroeren en inspireren.


In 2013 studeerde ik af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ik specialiseerde me in neurologische revalidatie omdat ik gefascineerd was door de neurologische werking van het lichaam en de ziektebeelden die daaruit kunnen ontstaan.


Neurologische revalidatie is meestal een langdurig en complex proces. Zowel de persoon als het ziektebeeld zijn altijd anders, waardoor je je patiënten beter leert kennen en dus ook kan aanvoelen. Het is een uitdaging om steeds weer in te spelen op de specifieke noden die van dag tot dag kunnen verschillen.


Ik leerde dat revalideren geen lineair proces is van  punt a naar b. Een revalidatieproces kent goede en slechte dagen. Het is belangrijk om hier flexibel mee om te springen en zeker ook op de mindere dagen de nodige motivatie aan te boren. Zo waak ik niet alleen over de individuele doelstellingen van de patiënt, maar ook over het welbevinden.


Eva Ceulemans

Vanuit mijn achtergrond als kinesitherapeut gespecialiseerd in neuromotorische revalidatie, ben ik van nature op zoek naar verbinding met mensen om me heen. Ik tracht steeds oog te hebben voor het unieke verhaal en de hulpvraag van patiënten en hun omgeving. Van hieruit ga ik samen met patiënten op zoek naar een drijfveer om met de beschikbare mogelijkheden hun revalidatie dag na dag vorm te geven. 

 

In mijn sessies probeer ik ruimte te bieden om even bewust te vertragen en op die manier opnieuw te verbinden met het lichaam dat steeds in verandering is. Zo bouwen therapeut en patiënt zij aan zij een pad naar het stimuleren van neuroplasticiteit en het ondersteunen van persoonlijke groei. 

 

In 2013 studeerde ik aan KU Leuven af als master in de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met afstudeerrichting neurologische en musculoskeletale revalidatie. Sinds mijn afstuderen, bleef ik vanuit een growth-mindset geprikkeld door professionele uitdagingen, verscheidene opleidingen en vrijwilligerswerk in het buitenland.

 

Naast mijn taak als kinesitherapeut werk ik één dag per week als onderzoeksassistent aan de Faculteit Psychologie van de KU Leuven bij het Leuven Mindfulness Centre. In dit project bieden we mindfulness oefeningen aan voor ouders van kinderen met een chronische aandoening en de kinderen zelf. We beogen hier met een mobiele app de mentale veerkracht van ouders en kinderen te boosten. Vanuit deze achtergrond begeleid ik in Kinepraktijk Odeyn patiënten met stress-gerelateerde aandoeningen door het aanbieden van relaxatietherapie die gebaseerd is op mindfulness.